Pages Menu
Categories Menu

Estetika osmijeha

Estetika osmijeha podrazumijeva interdisciplinarni pristup gotovo svih
grana dentalne medicine. Na estetiku osmijeha utječu i bijela (zubi) i
crvena estetika (gingiva/zubno meso).estetika1-poliklinika-orthonova
Na bijelu estetiku možemo utjecati čišćenjem zubnog kamenca, pjeskarenjem zubi, izbjeljivanjem, lumeneerima, veneerima, free hand bondingom, zamijenom ispuna, inlayima, krunicama, mostovima, protezama, implantacijom, te kombinacijom tih zahvata.

Na crvenu estetiku možemo također utjecati laserskom korekcijom oblika gingivnog ruba, visinom gingive, zamjenom neestetskih protetskih radova koji uzrokuju promjenu boje gingive, a kod manjih tetoaža gingive, odstranjivanjem istih iz sluznice.

- čišćenje kamenca je preventivni i kurativni dentalni zahvat kojim se odstranjuju tvrde naslage sa površine zuba. Preporučljivo ga je napraviti minimalno jednom godišnje

estetika2-poliklinika-orthonova

- pjeskarenje zuba je postupak kojim sa površine zuba uklanjamo pigmentacije (od konzumacije) i meke naslage. Obično se radi u kombinaciji sa čišćenjem kamenca, ali može se raditi i samostalno.

 

- izbjeljivanje zuba ZOOM 2 sistemom pruža predvidljive i odlične rezultate. Zahvat je bezbolan i jednoposjetan.
( http://www.zoomwhitening.com/en_us/products ; http://www.youtube.com)

 

zoom2_sistem_big

Prije i nakon izbjeljivanja ZOOM 2 sistemom.

zoom2_sistem_big_dolje

Tijekom izbjeljivanja pacijent je u ugodnom pložaju. Kod pojedinačnog izbeljivanja koristimo ShoFu materijale, jer su se pokazali idealnim izborom.

- kod postojećih bijelih pigmentacija („pjegica“; white spots) koje uzrokuju estetski nedostatak, osobito na prednjim zubima, koristimo revolucionarni materijal kojim infiltriramo caklinu ne narušavajući pritom njenu cjelovitost. Materijal koji koristimo je Icon (http://www.dmg-dental.com/products/caries-infiltration/icon/ ).

estetika6-poliklinika-orthonova_2

Bijele pigmentacije na centralnim sjekutićima su gotovo nevidljive nakon upotrebe Icon-a.

estetika7-poliklinika-orthonova
- veneers i lumineers jesu tanke keramičke ljuskice koje se adhezivno vežu na površinu ne brušenog ili minimalno brušenog zuba. Rade se uglavnom na prednjim zubima u svrhu promjene oblika ili boje zuba,

- free hand bonding je adhezivno vezanje kompozitnog materijala u boji zuba na površinu istog radi promijene oblika zuba. Najčešće se to radi kod zatvaranja razmaka između gornjih središnjih sjekutića (diastema mediana). Bitno je napomenuti da kod bondinga ne brusimo površinu zuba.

 

estetika8-poliklinika-orthonova_2

Početna situacija i nakon free bondinga

- ispuni ispunjavanju mjesto u zubu koje je svojim razvojem napravio karijes. Veličina karijesne lezije određuje veličinu ispuna. Kroz određeno vrijeme dolazi do promjene boje kompozitnih ispuna i djelomično do njihovog nejednolikog trošenja, pa postaju neestetski i nefunkcionalni. Neestetski ispun narušava ljepotu osmijeha, pa je nakon nekoliko godina potrebno zamijeniti nedostatne kompozite.

estetika9-poliklinika-orthonova

Materijali koje koristimo su provjereni visokokvalitetni staklenoionomeri i kompozitne smole (3M, GC, IvoclarVivadent, Dentsply)

estetika_osmijeha_materijlai

- inlay, onlay, overlay je veličine ispuna, no izrađuje se indirektno (u laboratoriju) od različitih materijala (kompozit, keramika, razne metalne slitine). Od ispuna je čvršći, manje se troši i manja je pukotina između njega i površine zuba, a razlikuje se i po postupku izrade i materijalu.

- krunica je nadomijestak koji prekriva izbrušenu krunu jednog zuba. Izrađuje se u laboratoriju od keramike ili metalnih slitina ili kombinacije istih.

- most je protetska konstrukcija kojom se nadoknađuje jedan ili više zubi. Izrađuje se u laboratoriju od keramike ili kombinacije matelne slitine i keramike. Mosna konstrukcija se sastoji od najmanje tri člana (međučlan i dvije krunice koje vežu međučlan za susjedne zube).

estetika10-poliklinika-orthonova

- proteza je mobilni protetski nadomijestak koji se izrađuje kod djelomične ili potpune bezubosti. Izrađuje se u laboratoriju od samih akrilatnih smola ili u kombinaciji s metalnim slitnama (ojačanje same proteze ili retentivno-stabilizacijski elemetni proteze).

estetika11-poliklinika-orthonova

- implantati se ugrađuju zbog gubitka zuba, kao njihova zamjena. Služe kao nosači protetske suprastrukture (krunica, most, proteza).

Jedan od najvažnijih preduvjeta za dobru implantaciju i dugoročnu stabilnost implantata je dovoljna količina (volumen) kosti. Idealna oralna higijena je sljedeći lokalni preduvjet za dugoročno stabilan implantat.

Estetika osmijeha podrazumijeva i estetiku gingive (zubnog mesa), tzv. crvena estetika. Odgovarajući oblik i razinu gingive postižemo gingivektomijom ili gingivoplastikom .

Gingivektomija je kirurško uklanjanje tkiva gingive.estetika12-poliklinika-orthonova

Gingivoplastika je kirurško oblikovanje zdravog tkiva gingive kojim je okružen zub. Niti jedan od navedenih postupaka ne uključuje odstranjenje kosti.

Gingivoplastikom (koja je jedan od najčešćih parodontoloških zahvata) se gingivi daje prirodan izgled (oblik). Tim se kirurškim zahvatom ispravljaju malformacije i asimetrija uzrokovane genetičkim faktorom, no zahvat može imati i isključivo kozmetičku svrhu (gummy smile; nejednaka dužina zubi; nepravilan izgled zubnog luka iznad zuba). Gingivoplastika se najčešće radi neovisno o gingivektomiji, no može se obaviti i prije ili nakon gingivektomije.

Gingivektomija i gingivoplastika najčešće se obavljaju skalpelom, ali također se mogu koristiti i elektrokirurški uređaji, laseri i/ili dijamantna svrdla. Stomatolog može upotrijebiti i instrumente specijalno izrađene za spomenute kirurške zahvate.

U našoj se poliklinici gingivoplastika izvodi laserom (Biolase: http://www.biolase.com/).

Laser koristimo i kod terapije afti. Laserska zraka stimulira bržu regeneraciju tkiva. Bitno je napomenuti da terapiju stimulacije laserom treba započeti kod samog osjećaja da će se pojaviti afta ili herpes.

Kod promjene osmijeha kombinacijom više metoda na zubima i gingivi zuba dolazimo do željenih rezultata.

Ako ste pobornik zubnog nakita (blink-blink osmijeha), i tu ćemo ostvariti Vaše želje.