Estetika osmijeha

Estetika osmijeha podrazumijeva interdisciplinarni pristup gotovo svih grana dentalne medicine. Na estetiku osmijeha utječu i bijela (zubi) i crvena estetika (gingiva). Na bijelu estetiku možemo utjecati čišćenjem zubnog kamenca, pjeskarenjem zubi, izbjeljivanjem, veneerima, free hand bondingom, zamijenom ispuna, inlayima, krunicama, mostovima, protezama, implantacijom, te kombinacijom tih zahvata.

Na crvenu estetiku možemo također utjecati raznim kirurškim, ali i nekirurškim (laser) metodama. Korekcijom oblika gingivnog ruba, zamjenom neestetskih protetskih radova koji uzrokuju promjenu boje gingive, a kod manjih tetovaža gingive, odstranjivanjem istih iz sluznice.

 

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca je preventivni i kurativni dentalni zahvat kojim se odstranjuju tvrde naslage sa površine zuba. Već 4 sata nakon pranja zubi formira se plak – naslage bakterija koje se neprestano talože na površini zuba i glavni su uzrok upalama.

Pravilna oralna higijena koja uključuje ispravno četkanje, korištenje interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta, može usporiti i smanjiti nastanak plaka na zubima. Plak se s vremenom formira u zubni kamenac i tada ga je u mogućnosti otkloniti samo u ordinaciji dentalne medicine. Iako stvaranje kamenca nije moguće spriječiti on se zahvaljujući dobroj oralnoj higijeni i redovitim odstranjivanjem može držati pod kontrolom. Čišćenje zubnog kamenca u potpunosti je bezbolan proces koji traje do pola sata, ovisno o stanju u ustima svakog pojedinog pacijenta, pri kojem se omekšavaju i uklanjanju naslage sa zubi. Izvodi se ultrazvučnim instrumentima, koji  su dovoljno snažni da razbiju nakupine na zubima, ali opet nježni da čuvaju svaki dio zuba. Time se sprječava razvoj bolesti zubnog mesa, nastanak gingivitisa i parodontitisa, koji u konačnici može dovesti do gubitka zubi.

Pozitivni učinci čišćenja kamenca su uklanjanje neugodnog zadaha i skidanje pigmentacijskih obojenja koji nastaju radi konzumiranja obojenih napitaka ili pušenja. Nakon odstranjivanja kamenca površina zuba se polira kako bi bila glatka i time manje podložna za nakupljanje novog plaka.

Pjeskarenje

Vrlo često se pacijenti nakon uklanjanja kamenca odluče i na tretman pjeskarenjem. Pjeskarenje je još jedna tehnika čišćenja zubi, a izvodi se uz pomoć aparata koji izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca finog praha raspršenog u vodi koja uspješno uklanja nakupine naslaga i pigmentacije na zubima, vraćajući im tako prirodnu boju i sjaj. Nakon pjeskarenja zubi su glatki i blistavi, osviježeni, bez tragova pigmentacija. Preporučljivo ga je napraviti svakih 6 mjeseci.

Estetski ispuni

Restauracija zubi estetskim kompozitnim ispunima danas je jedan od najraširenijih postupaka u dentalnoj medicini. Kompozitni materijali estetski i funkcijski nadomještaju oštećeno zubno tkivo i uspješno saniraju zube oštećene karijesom kao i manje traume, a izvrsni su i za tretiranje manjih estetskih nesavršenosti, poput promjena veličine, boje i oblika.

Današnje ispune odlikuje vrhunski efekt imitacije prirodne boje zuba, a uz to posjeduje sve bitne mehaničke i biološke karakteristike. Oni se mikromehanički i kemijski vežu za zub pomoću adhezijskih sustava i time osiguravaju čvrstu vezu sa tkivom zuba. Kroz određeno vrijeme dolazi do promjene boje kompozitnih ispuna i djelomično do njihovog nejednolikog trošenja, pa postaju neestetski i nefunkcionalni. Neestetski ispun narušava ljepotu osmijeha, pa je nakon nekoliko godina potrebno zamijeniti nedostatne kompozite.

Free hand bonding

Free hand bonding je adhezivno vezanje kompozitnog materijala u boji zuba na površinu istog radi promijene oblika zuba. Najčešće se primjenjuje kod zatvaranja razmaka između gornjih središnjih sjekutića (diastema mediana). Bitno je napomenuti da kod free hand bondinga ne brusimo površinu zuba.

Bijele pigmentacije

Kod postojećih bijelih pigmentacija („pjegica“, white spots) koje uzrokuju estetski nedostatak, osobito na prednjim zubima, koristimo revolucionarni material Icon kojim infiltriramo caklinu ne narušavajući pritom njenu cjelovitost.

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi ZOOM Advanced Power 2 sistemom pruža predvidljive i odlične rezultate. Zahvat je bezbolan i jednoposjetan.  

Razni učinci utječu na promjenu boje vaših zubi. Razlozi mogu biti genetske prirode ili kao posljedica učestale konzumacije obojane hrane i pića, korištenja antibiotika ili estetski loših zahvata na zubima. Stoga je potrebno, kako bi se vratila bijela boja zuba, promijeniti kemijsku strukturu pigmenta koji se nalazi u samom zubnom tkivu. Taj se postupak provodi pomoću aktivnih molekula kisika koje uz pomoć hidrogen peroksida ulaze u strukturu zuba i mijenjaju mu boju.

U našoj poliklinici možete uživati u brzom i bezbolnom izbjeljivanju zahvaljujući Zoom Adwance Power 2 tehnologiji. To je učinkovit i inovativan sustav izbjeljivanja koji možete dobiti samo u ordinaciji dentalne medicine.
Kandidati su svi oni koji imaju zdrave zube, a željeli bi imati ljepši i sjajniji osmijeh.

Tretman izbjeljivanja zubi omogućuje izbjeljivanje do 8 nijansi bez pojave osjetljivosti i to u samo 45 minuta. Rezultati su vidljivi odmah, a ukoliko se vodi briga o svojim životnim navikama i oralnom zdravlju efekt izbjeljivanja može trajati i do godine dana. Nakon tretmana (48 h) potrebno je izbjegavati kavu i crni čaj, crveno vino, gazirana pica, hranu s jakom pigmentacijom, obojane paste i vodice za ispiranje usta.

Dodatni način održavanja svog osmijeha je izbjegavanje namirnica koje mogu obojati vaše zube, ispravna oralna higijena minimalno dva puta dnevno, te redoviti posjeti doktoru dentalne medicine.

Osim izbjeljivanje Zoom sistemom, zube možete izbijeliti gelom i folijama u našoj poliklinici ili kod kuće.