Ortodoncija


Ortodoncija je klinička specijalistička grana dentalne medicine koje se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa, proučavanjem razvojnih poremećaja i svih čimbenika koji mogu uzrokovati malokluzije.
Ortodontske naprave služe za ispravljanje malokluzija/ loših međučeljusnih odnosa, uspostavljanje pravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti, rasterećenja zgloba, dobivanja zadovoljavajućeg profila, punine usana i estetski oblikovanih zubnih lukova.
Glavni je cilj ortodoncije ispraviti nepravilan odnos zubi i okolnih struktura pomoću fiksnih i mobilnih naprava. Nepravilni zubi nisu samo estetski, već i zdravstveni problem koji dovodi do loše raspodjele žvačnih sila, pojave mišićnih i zglobnih bolova, povlačenja zubnog mesa i opterećenja zuba. Takvi su zubi također podložniji karijesu i parodontnim bolestima.
Uzroci lošeg položaja zubi su nasljeđene anomalije, pokrovni, križni, otvoreni zagriz, obrnuti prijeklop, pomak sredine, dijastema, kompresija, ali i stečene loše navike poput sisanja prstiju, tiskanja jezikom, nepravilnog gutanja, disanja na usta, prerano izgubljenih mliječnih zubi.
Prvi put bi trebalo posjetiti ortodonta u dobi od 7 godina zbog mogućih poremećaja u rastu čeljusti, nicanju zubi, preranog gubitka mliječnih zubi te velikog broja nasljednih anomalija.
U odrasloj dobi ortodontska terapija provodi se zbog uspostavljanje funkcije zagriza, pomoći u parodontološkoj terapiji, kao priprema za protetsko liječenje, zbog uklanjanja traumatske okluzije, ubrzanog trošenja zubi te naravno radi estetike.
Svaki pacijent je poseban i zahtjeva detaljnu analizu i dijagnostiku, kojom će se ustanoviti može li se ortodontskim tretmanom riješiti određena anomalija.

Mobilni aparati

Idealno vrijeme za prvi pregled kod ortodonta je u dobi od 7 godina. Uspješno rješavanje određenih anomalija leži upravo u njihovom ranom otkrivanju te se vrlo dobro mogu ispraviti dok je čeljust još u fazi rasta i razvoja. Time se sprječava mogućnost za dugotrajnije, kompliciranije, često i skuplje tretmane. Terapija mobilnim aparatima u određenom broju slučajeva zna biti dovoljna, pa kasnije nema potrebe za fiksnim aparatom.

Mobilni ortodontski aparati su pomične naprave, što govori da ih pacijenti mogu sami izvaditi i staviti u usta, a mogu se podijeliti na monomaksilarne koji obuhvaćaju jednu čeljust i bimaksilarne koji obuhvaćaju obje čeljusti. Osnovna funkcija mobilnog aparata je uskladiti odnos gornje i donje čeljusti te modificirati njihov rast. Terapije ove vrste uspješne su u fazi mješovite denticije. Nakon toga trebalo bi pristupiti fiksnoj terapiji.

Da bi bile učinkovite, mobilne naprave trebaju se nositi 14 do 16 sati dnevno. Kada nisu u ustima, trebaju biti u kutijici u kojoj se nose i na ortodontske kontrole. Aparatić se ne nosi u školu, na sportske aktivnosti ili na igralište, ali obavezno se nosi preko noći te po danu, dok se boravi kod kuće, uči, gleda televizija ili igraju igrice. Peru se vodom i četkicom, te jednom tjednom potapaju u vodu sa dezinfekcijskom tabletom kako bi se držali urednima.

Aparatić za zube kraj kojeg se nalazi drugi alat.

Fiksni aparati

Koristimo ih za ispravljanje anomalija funkcijske i estetske prirode u fazi kada su rast i razvoj čeljusti pri kraju ili su već završili. Za razliku od mobilnih aparata, koji imaju ograničeno djelovanje, fiksni aparati ispravljaju funkcija zuba i žvačnog sustava, kao i  estetske nesavršenosti. Time se sprječava prekomjerno trošenje zuba, opterećenje zgloba i mišića, a uz to se olakšava čišćenje i održavanje higijene cjelokupne usne šupljine.

Fiksni aparati su ortodontske naprave koje ortodont postavlja na zube adhezivnom tehnikom tako da ih pacijent ne može sam skinuti. Sastoje se od bravica na svakom zubu, prstenova ili tuba na molarima, žice koja povezuje sve zube te određenih gumeno elastičnih dijelova. Njegova najveća prednost u odnosu na mobilne aparate je mogućnost uspravnog pomaka zuba u svim smjerovima uz minimum naginjanja. Sama postava aparata traje oko 45 minuta i potpuno je bezbolna.

Bravice se mogu nalaziti s vanjske i jezične strane zubi. Žica se drži u bravicama pomoću vezilica ili u suvremenijem obliku pomoću klipova (zatvarača). Žica je pokretač čitave priče. U njoj je pohranjena energija kojom se pomiču zubi. Prednost klipova je u smanjenom trenju na početku terapije što stvara blaže sile. Takav aparat je ugodniji za pacijenta, ispravljanje zubi je brže, terapija kraća, a higijena oko klipova lakša.

Razlikujemo metalne i estetske bravice, koje biramo na temelju estetskih zahtjeva pacijenata, karakteristika samog aparata, te potrebe terapije. Neovisno o opciji rezultati su pouzdani i učinkoviti, jer svaki aparat radi na principu blagih bioloških sila koje unutar fizioloških granica pomiču zube u željeni položaj. Vrijeme nošenja fiksnog aparata ovisi o vrsti anomalije, ali i vrsti ortodontske naprave koja se koristi. Najčešće fiksna terapija traje godinu do dvije i relativno je bezbolna.

Vrlo je važna dobra oralna higijena, jer će se tako postići stabilnost i trajnost postignutih rezultata. Problemi uzrokovani lošom oralnom higijenom mogu smanjiti ili poništiti učinak terapije. Ukoliko je oralna higijena jako loša, te posljedično ugrožava caklinu i gingivu, ortodontu je dano za pravo prekinuti terapiju i skinuti fiksni aparat.

Nošenje fiksnog aparata često se zna koristiti i u pripremi za protetsko, implatološko ili kirurško liječenje. Na taj način, suradnjom raznih stomatoloških disciplina postižemo harmoniju žvačnog sustava i optimalni estetski efekt.

Fiksni aparatići na maketama zubala.
Fiksni aparatići na maketama zubala.

Higijena

Prije postave fiksnog aparata potrebno je obaviti detaljan pregled uz ortopantomografsku snimku, jer jedna od indikacija za terapiju je i zdrava ili dobro sanirana denticija, dakle usta bez karijesa, plaka i zubnog kamenca.
A nakon postave aparata izuzetno je važno dobro održavati oralnu higijenu, te poslije svakog jela ortodontskom i interdentalnom četkicom i koncem očistiti zube.
Prilikom hranjenja, preporuča se hranu rezati na manje komade, žvakati umjerenije, što će spriječiti padanje bravica i skratiti vrijeme terapije.

Prozirne udlage, aligneri

Danas su ortodontske naprave izrađene po najvišim estetskim i tehnološkim standardima. Bravice su manje vidljive, prozirne su ili u boji zuba, estetski prihvatljivije nego prije samo desetak godina. Postoje i nevidljive bravice s unutarnje strane, kao i aligneri u obliku folija koje se izrađuju kompjutorskom tehnologijom.

Što je Invisalign?

Invisalign terapija predstavlja novost u ortodonciji gdje su standardne bravice zamijenjene prozirnim udlagama rađenim upravo po mjeri.
Sofisticirana tehnologija omogućuje prikaz 3d virtualnih modela pomoću kojih se izrađuje precizan plan terapije u kojem su uključene sve faze promjena pozicije zuba te prikaz konačnog očekivanog rezultata po završetku terapije. Prema detaljnom vremenskom planu terapije izrađuje se određen broj udlaga koje se mijenjaju, pri čemu postepeno miču zube i djeluju na njih horizontalnom i vertikalnom silom, a po potrebi ih i rotiraju, ovisno o pojedinačnoj terapiji. Udlage su prozirne što im daje veliku prednost u odnosu na klasične bravice, a za postizanje najboljih rezultata preporuča se nositi ih 20 do 22h na dan. No mora se reći da se ovom tehnikom ne mogu uspješno riješiti sve anomalije u ortodonciji, što je ograničavajući faktor, kao i relativno visoka cijena terapije.

Inman Aligner

Mobilni je ortodontski aparatić koji prednje zube ispravlja u znatno kraćem roku od klasičnih ortodontskih metoda. Ako ste nezadovoljni izgledom i rasporedom svojih zubi u fronti, a želite brzo rješenje, to je aparatić za vas. Inman Aligner je aparatić koji dvjema nasuprotno položenim oprugama ravna zube nježno, ravnomjerno i brzo. Na zube vrši konstantan lagani pritisak i na taj način ih ispravlja brzo, učinkovito i sigurno. Inman Aligner je jedinstveni aparatić koji se lako podešava sukladno pomacima pacijentovih zubi.
Terapija Inman Alignerom započinje uzimanjem otiska čeljusti te izradom i slanjem modela u jedan od suradnih dentalnih laboratorija. Nakon 2-4 tjedna, pacijent može preuzeti svoj Inman Aligner. Trajanje same terapije ovisi o individualnoj situaciji pacijenta, no u svakom je slučaju kraća od standardnih ortodontskih terapija – uz pravilno i savjesno nošenje od 18-20 sati dnevno, rezultate možete očekivati za 6-16 tjedana. Aparatić je jednostavan za korištenje te se može umetnuti i izvaditi u bilo kojem trenutku, što znači da tijekom terapije možete nastaviti jesti, prati zube baš kao i prije. Na kontrole i adaptacije aparata potrebno je dolaziti otprilike svaka dva tjedna. Nakon dobivanja željenih rezultata, Inman Aligner se skida i pacijentu se izrađuje retainer, koji može biti mobilan (prozirne udlage) ili fiksni žičani retainer. Faza retencije je ključna, jer onemogućava vraćanje zuba na prijašnje, nepravilne pozicije prije početka terapije.

Inman Aligner

Retencija

Nakon nošenja fiksnog aparata obavezno je nositi retencijske naprave. Svrha retencije je zadržati zube u dobivenom položaju dok ne završi rast, pregradnja u potpornim tkivima te maturacija i stabilizacija kosti. Apikalnim vlaknima periodontnog ligamenta potrebno je 5, srednjim vlaknima i maturaciji kosti 6 mjeseci, a supraalveolarnim vlaknima godinu dana da bi se stabilizirali. Nakon toga zubi dobivaju potrebnu stabilnost.
Retecija može biti fiksna i mobilna.
Retaineri su vrlo krhki i gracilni i njihovo pravilno održavanje je vrlo bitno.
Ako ste uz mobilne retainere dobili i fiksnu retenciju, žicu, treba paziti da se ista ne odlijepi, a ako se to dogodi potrebno je što prije javiti se u ordinaciju i za to vrijeme dok je žica slobodna češće nositi retainer. Dok su retaineri u ustima ne smije se jesti, pušiti, konzumirati vruća jela, obojena gazirana pića, kavu, čaj, zato, jer će se retaineri deformirati i promijeniti boju. Važno je održavati pravilnu higijenu usne šupljine i samog retainera, kojeg treba prati četkicom u hladnoj vodi, a kada nije u ustima mora biti smješten u posebno predviđenoj kutijici. U slučaju loma retainera potrebno je što prije nazvati ordinaciju kako bi se napravio novi.
Fiksni retainer se lijepi tekućim kompozitom na unutarnju stranu zuba, kako bi spriječili pomicanje zubi između očnjaka. Neovisno o nošenju fiksnog retainera potrebno je nositi i mobilni retainer po uputstvima ortodonta, kako bi se održao lijep i skladan osmijeh postignut terapijom.