Protetska terapija

Protetska terapija podrazumijeva nadoknadu izgubljenih žvačnih jedinica (zubi), uslijed gubitka funkcije ili narušene estetike. Pod protetskim nadomjescima mislimo na proteze, mostove, krunice i veneere ili popularne ljuskice.
Svi se protetski nadomijesci izrađuju u zubotehničkom laboratoriju. Materijali su razne vrste metalnih slitina, preko glinične i prešane keramike do cirkonij keramičkih kombinacija.

Veneers i lumineers su tanke keramičke ljuskice koje se adhezivno vežu na površinu ne brušenog ili minimalno brušenog zuba.
Rade se uglavnom na prednjim zubima u svrhu promjene oblika ili boje zuba.

Krunica je nadomijestak koji prekriva izbrušenu krunu jednog zuba. Izrađuje se u laboratoriju od keramike ili metalnih slitina ili kombinacije istih.

Most je protetska konstrukcija kojom se nadoknađuju jedan ili više zubi. Izrađuje se u laboratoriju od keramike, kombinacije metalne slitine i keramike ili cirkona.
Mosna konstrukcija se sastoji od najmanje tri člana (međučlan i dvije krunice koje vežu međučlan za susjedne zube).

Proteza je mobilni protetski nadomijestak koji se izrađuje kod djelomične ili potpune bezubosti. Može biti totalna ili parcijalna. Izrađuje se u laboratoriju od akrilatnih smola ili u kombinaciji s metalnim slitinama (ojačanje same proteze ili retentivno stabilizacijskih elemenata proteze).
Implantati se ugrađuju zbog gubitka zuba, kao njihova zamjena. Služe kao nosači protetske suprastrukture (krunica, most, proteza).

Kombinirani protetski rad je najbolje riješenje za maksimalni osjećaj stabilnosti i skada s ostatkom zubi. To je  proteza izrađena na implantatima, retinirana posebnim retencijskim elementima. Najkvalitetnije rješenje je All-on-4 ili All-on-6 terapija, što znači postavljanje proteze na 4, odnosno 6 implantata. Prednost  su maksimalna fiksiranost, funkcionalnost i stabilnost, izuzetna kvaliteta i estetika, osjećaj potpune prirodnosti i minimalno vrijeme prilagodbe.