Održavanje oralne higijene uz nošenje ortodontskog aparata

Sigurno ste primjetili, ako imate fiksni aparatić, da je teže održavati oralnu higijenu samo sa četkicom za zube. Svakako, četkica za zube nije jedini način čišćenja, ali uvelike je teže čistiti zube isključivo četkicom.

Ortodontski aparati zahtijevaju potpuno drugačiji higijenski pristup.

Ortodontske bravice su magnet za hranu, što znači da sve što unesete u usta ostaje djelomično i na njima. Ako želite poboljšati higijenu izbjegavajte tvrdu hranu ili hranu koja je ljepljiva, poput gumenih bombona. Svakako izbjegavajte ljepljive gume za žvakanje i poslije svakog obroka čistite zube.

Osim obične četkice srednje tvrdoće trebali bi u oralnu higijenu uvrstiti i interdentalne četkice, te zubni konac. Ukoliko nemate prostora između zubi, odnosno imate jako zbijene zube te se teško možete koristiti koncem ili interdentalnom četkicom, upotrijebite oralni vodeni tuš (to je aparat koji kroz posebne nastavke izbacuju tekućinu pod pritiskom). Vrh nastavka se prisloni u područje između dva zuba, a mlaz vode  ispere ostatke hrane koji su zaostali među zubima.

Kombinacijom konca, interdentalne četkice i oralnog vodenog tuša uspjeh je zagarantiran. Potrebno je samo biti strpljiv i uporan.

Desni vam krvare prilikom čišćenja? To je znak manje upale.  No unatoč tome, slobodno nastavite čistiti i to područje. Upala će proći ukoliko higijena bude bolja.

Svaka tri mjeseca trebali bi odlaziti na kontrole kod stomatologa koji će provoditi dodatne higijenske mjere poput čišćenja kamenca te pljeskarenja (postupak čišćenja i poliranja zubne površine mješavinom vode i finog praha pod velikim pritiskom).

Ukoliko nosite mobilni ortodontski aparatić, prilikom skidanja, jednostavno ga operite četkicom i pastom za zube i ostavite na suhom u kutijici, te ga jednom tjedno potopite u tekućinu u kojoj je tableta za dezinfekciju.